Menu

Μια σύγχρονη διασκευή σε ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι [video]

Στις: 1 Μαρτίου 2017

Μια διαφορετική, μίνιμαλ μουσική ανάγνωση σε ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι επιχείρησαν δύο καλλιτέχνες. Η Έλενα Κοσμά (πλήκτρα – τραγούδι) και ο Γιώργος Χατζόπουλος (κιθάρα) πήραν το τραγούδι «Γύρνα φτερωτή του μύλου» που συμπεριλαμβάνεται στο έργο «Ματωμένος γάμος» και το διασκεύασαν με το δικό τους τρόπο.

Ο «Ματωμένος γάμος», του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, είναι έργο μεταφρασμένο από το Νίκο Γκάτσο και τα τραγούδια μελοποιημένα από τον Μάνο Χατζιδάκι. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο «Θέατρο Τέχνης» (1948), σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, εκτός από το συγκεκριμένο διασκευασμένο εδώ τραγούδι ο δίσκος περιλαμβάνει και τα τραγούδια «Τώρα νυφούλα μου χρυσή», «Νανούρισμα», «Κουβάρι, κουβαράκι», «Ηταν καμάρι της αυγής». Στη δισκογραφία κυκλοφόρησε το 1965, με ερμηνευτή τον Λάκη Παππά. 

Ο Λόρκα εμπνεύστηκε από ένα άρθρο εφημερίδας που ανέφερε ένα έγκλημα στην ανδαλουσιανή πόλη Níjar. Ο Ματωμένος Γάμος είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της «ισπανικής υπαίθρου» του συγγραφέα. Τα άλλα δυο είναι η «Γέρμα» και «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα». Και τα τρία έργα υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα.

Καλή Ακρόαση !

Ακούστε αλλιώς…  την «Ελένη του Μάη»