Menu

Η Έλενα Κοσμά στα εγκαίνια του πρώτου Ιατρείου Μητρικού Θηλασμού και της πρώτης Βρεφικής Βιβλιοθήκης στο Ίλιον

Στις: 4 Νοεμβρίου 2016

Ο Δήμος Ιλίου πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 τα εγκαίνια του Ιατρείου Μητρικού θηλασμού και της Βρεφικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ιλίου.

Στην πρώτη θέση μεταξύ των δήμων που επιτελούν στο μέγιστο βαθμό τον κοινωνικό τους ρόλο βρίσκεται ο δήμος Ιλίου, ο οποίος προχώρησε σε μια πρωτοβουλία – σταθμό με την ίδρυση Ιατρείου Μητρικού Θηλασμού.
Ειδικότερα, εθελοντές γυναικολόγοι και μαίες θα προετοιμάζουν κάθε κυοφορούσα με ομαδικά ή ατομικά μαθήματα θηλασμού, πριν και μετά τη γέννα ενώ θα διενεργούν και μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Στο ιατρείο, επίσης, οι μέλλουσες μητέρες θα ενημερώνονται για την λειτουργία της Δημόσιας Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος που εδρεύει στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» με στόχο την ευαισθητοποίησή τους και την ενεργό συμμετοχή τους ως εθελόντριες δότριες του δήμου Ιλίου.

Νίκος Ζενέτος, Δημήτρης Βεζυράκης, Δημήτρης Κουκουβίνος

Οι μητέρες εθελόντριες θα αποτελέσουν τα μέλη της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος του δήμου, των οποίων το γάλα θα συγκεντρώνεται στο εν λόγω ιατρείο και θα αποστέλλεται στο μαιευτήριο, απ΄ όπου θα διατίθεται σε νεογνά που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα, στο ιατρείο θα λειτουργήσει και δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία σχετικά με τη μητρότητα και την ανατροφή παιδιών.

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, ως ένα από τα πιο ακριβά δώρα ζωής, το οποίο δε στοιχίζει τίποτε επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές στα εγκαίνια του Ιατρείου που τελέστηκαν με κάθε λαμπρότητα. Παράλληλα, εξήραν την πρωτοβουλία του δήμου Ιλίου, ως πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όπως τόνισαν τόσο η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ανδριάνα Αλεβίζου, όσο και η γενική γραμματέας ισότητας, ο διοικητής του Μαιευτηρίου «Έλενα», η προισταμένη της μονάδας προαγωγής μητρικού θηλασμού του Μαιευτηρίου και η πρόεδρος της UNICEF, ο μητρικός θηλασμός είναι δώρο ζωής, δώρο της μητέρας προς το νεογέννητο βρέφος της και είναι πολύ σημαντική η εθελοντική συνεισφορά σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος αναφέρθηκε στα τρία ξεχωριστά, για το Ίλιον, έργα που εγκαινιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα (ειδικό δημοτικό σχολείο, ανέγερση βιοκλιματικού, ιατρείο μητρικού θηλασμού), τόνισε ότι ο δήμος κάνει κάθε δυνατή ενέργεια για να είναι πρωτοπόρος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής σε τόσο δύσκολες περιόδους και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για τη σημαντική συνεισφορά τους.

Ο δήμαρχος Ιλίου με το διοικητή του Μαιευτηρίου «Έλενα» και την ψυχολόγο Σάντυ Κουτσοσταμάτη κόβουν την κορδέλα

Ο δήμαρχος Ιλίου με το διοικητή του Μαιευτηρίου «Έλενα» και την ψυχολόγο Σάντυ Κουτσοσταμάτη κόβουν την κορδέλα

Ξεχωριστές στιγμές στα εγκαίνια του δημοτικού ιατρείου, το οποίο στεγάζεται στην οδό Νέστορος 105, στο κέντρο του δήμου, υπήρξε η προβολή ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ του Νίκου Γιαβρόπουλου,  με προσωπικές αφηγήσεις μητέρων σχετικά με τον θηλασμό, το 20λεπτο θεατρικό δρώμενο με θέμα τον μητρικό θηλασμό, σε κείμενο της Σοφίας Βασιλαντωνάκη, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με τους ηθοποιούς Σοφία Βασιλαντωνάκη, Σιμεώνη Γιαννάτου, Νικολίνα Μουαίμη.

Η βραδιά έκλεισε μουσικά με την Έλενα Κοσμά, την συνόδευσε στο βιολοντσέλο ο Σπύρος Χειμαριός.  

 

Θεατρικό δρώμενο για τον μητρικό θηλασμό

Θεατρικό δρώμενο για τον μητρικό θηλασμό

Η Έλενα Κοσμά στο πιάνο και ο Σπύρος Χειμαριός στο βιολοντσέλο

instagram.com/elena__kosma/