Menu

Η συνέντευξη της Έλενας Κοσμά στο PATRANEWS.GR

Στις: 2 Οκτωβρίου 2016

H πολυτάλαντη Πατρινή Έλενα Κοσμά, υπογράφει δύο σημαντικές παραστάσεις στην Αθήνα και μιλάει στο Patra News για την Πάτρα, την Πλάκα και φυσικά την…τέχνη
Της Ελεάνας Μαγδαληνού

Μια ακόμη «φουλ» σεζόν ξεκινάει για την πατρινή Έλενα Κοσμά με δύο δοκιμασμένες παραστάσεις που επιστρέφουν, μετά την «απαίτηση» του κοινού. Για την Έλενα η πρόκληση μεγάλη και διπλή.
Στην παράσταση «Να με θυμάσαι» της Βάνας Πεφάνη έχει διπλό «ρόλο»: Και της μουσικού και της συγγραφέως ενώ στο μονόλογο «Αυτός και το παντελόνι του» με πρωταγωνιστή τον Κώστα Αρζόγλου, συνυπογράφει τη μουσική. Σήμερα, η Έλενα Κοσμά μιλάει στο patranews για τις δύο αυτές θεατρικές προκλήσεις, για το καλοκαίρι που πέρασε στην Πάτρα, αλλά και για τον χρόνο που βρίσκει πάντα για μια βόλτα στην Πλάκα.

Η νέα σεζόν ξεκινάει δυναμικά και πάλι για σένα. Με την παράσταση «Να με θυμάσαι» στην οποία εκτός από μουσικός, συμμετέχεις και ως συγγραφέας και αργότερα τη σκυτάλη παίρνει ο μονόλογος «Αυτός και το παντελόνι του», όπου συνυπογράφεις τη μουσική με τον Orestis. Και οι δύο παραγωγές έχουν «ανέβει» για περιορισμένες παραστάσεις και την περασμένη σεζόν.
«Η χαρά πως «κάτι συνεχίζεται» πολλές φορές είναι ακόμα μεγαλύτερη από εκείνη τη χαρά που έχει κανείς όταν «κάτι ξεκινάει».
Φαίνεται τελικά, πως και για τις δύο θεατρικές παραστάσεις ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Η ανάγκη για συνέχεια δεν βασίστηκε σε προσωπικές φιλοδοξίες ή απαιτήσεις. Ήταν εκείνη η ανταπόκριση του κοινού που και στις δυο περιπτώσεις μας έκανε να πούμε «ναι συνεχίζουμε».
Ανοίγουν λοιπόν ξανά αυτοί οι δύο θεατρικοί κύκλοι οι οποίοι αποτέλεσαν για μένα ένα νέο καλλιτεχνικό βήμα και ευχαριστώ ιδιαίτερα την Βάνα Πεφάνη για την ευκαιρία και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε.
Δεν σας κρύβω πως είμαι πολύ ενθουσιασμένη αλλά και γοητευμένη. Το θέατρο είναι ένας χώρος που μου προκαλεί γοητεία.
Τελικά ό, τι αγαπάμε, μας έλκει…».
Ποια η ανταπόκριση του κοινού και τι έμεινε από αυτές σε εσάς τους συντελεστές;

«Αυτό που νιώσαμε δεν ήταν μόνο η ανταπόκριση του κοινού μέσω των χειροκροτημάτων, ήταν η ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει τί κρύβεται πίσω από αυτό που μόλις είδε. Είναι αυτή η περιέργεια που ενεργοποιείται με το θέατρο και δημιουργεί μια διάθεση αλλαγής, να βλέπουμε δηλαδή τα ίδια πράγματα από διαφορετικές μεριές.
Όσο για εμάς τους συντελεστές, η σχέση μας με το κοινό οφείλει να είναι παράλληλη. Τα «έργα» δεν υπάρχουν από μόνα τους, η παράσταση είναι η πορεία όλων μας πάνω σε ένα χάρτη που δείχνει διαδρομές και αποκαλύπτει τόπους…».

Θέλεις να μας μιλήσεις για τα ξεχωριστά στοιχεία των δύο αυτών παραστάσεων;

«Η παράσταση «Να με θυμάσαι» ξεκίνησε με την ιδέα της Βάνας, ένα απόγευμα, πίνοντας καφέ και ύστερα… όλα πήραν το δρόμο τους. Βέβαια τα πράγματα δεν πάνε ποτέ μόνα τους προς τα κάπου, χρειάζεται προσπάθεια και συνεργασία, γιατί εκτός από τη ζωή και η τέχνη είναι ένας αγώνας…
Η συγγραφική ομάδα του «Να με θυμάσαι» είχε γνωριστεί αρκετά πιο νωρίς, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής μας στο Studio Συγγραφής Θεατρικού Έργου, στο Εθνικό Θέατρο και ύστερα ήρθε και η επαγγελματική συνεργασία αλλά και η γνωριμία μου με όλες αυτές τις ταλαντούχες ηθοποιούς, που ερμηνεύουν ξεχωριστά στο «Να με θυμάσαι» γυναίκες που έγραψαν και γράφουν ιστορία.
Η συμμετοχή μου στη παράσταση λοιπόν είναι διπλή, παίζω πιάνο και τραγουδάω ζωντανά κατά τη διάρκειά της και ένα κείμενό μου γίνεται θεατρική πράξη. Αυτό ήταν κάτι που με έκανε να βιώσω εκ των έσω τη θεατρική τέχνη.
«Να με θυμάσαι» λοιπόν, μια παράσταση που ξεκίνησε με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Των Φύλων, του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας και του πολιτιστικού σωματείου ΠΕΤΡΑ και συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στον πολυχώρο Underground.
Όμως η χαρά μου δεν σταμάτησε εκεί. Ηρθε η πρόταση για τη μουσική επένδυση της παράστασης «Αυτός και το παντελόνι του» με τους Κώστα Αρζόγλου και τον Πάνο Μπόρα σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη και η πρόκληση ήταν ακόμα πιο μεγάλη, τόσο για το πώς θα προσεγγίσω μουσικά ένα τέτοιο έργο, όσο και για τη συνεργασία μου με έναν τόσο σπουδαίο ηθοποιό.
Μου έδειξαν εμπιστοσύνη και τους ευχαριστώ».

img_1210

Με δύο ήδη θεατρικές δουλειές που «τρέχουν», τα άμεσα σχέδιά σου περιλαμβάνουν και κάτι άλλο;

«Βρίσκομαι καιρό τώρα σε ένα τερματικό στάδιο πραγμάτων που τα ίδια ζητούν να τα κινήσω διαφορετικά… Είμαι σε μια δημιουργική κατάσταση και προσδοκώ να φτάσω κάπου. Εύχομαι να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε όταν αυτά προκύψουν!».

Γεμάτος επαγγελματικές υποχρεώσεις, υποθέτω ότι είναι λίγος ο ελεύθερος χρόνος. Όταν βρίσκεις χρόνο για την Έλενα, πως σου αρέσει να τον περνάς; Έχεις αγαπημένα σημεία, στέκια στην Αθήνα;
«Πάντα βρίσκω χρόνο για μια βόλτα στη Πλάκα. Για ένα καφέ με θέα την Ακρόπολη. Πολλές φορές και μόνη μου, γιατί αυτές οι βόλτες με λυτρώνουν, τις αποζητώ και τις επιδιώκω».

Το καλοκαίρι απόλαυσες διακοπές και πέρασες από Πάτρα. Μάλιστα έκανες και μια εμφάνιση στην Κάτω Βλασία στα Καλάβρυτα, υπό το φως του φεγγαριού με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Λοϊζου κ.ά. Πως ήταν αυτή η βραδιά;

«Με το ποδήλατο! Βόλτες στην πόλη! Δίπλα στη θάλασσα! Αυτό το καλοκαίρι το πέρασα σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Πάτρα. Ήταν μια έντονη εσωτερική επιθυμία που δεν της αντιστάθηκα. Σαν να είχα ανάγκη να ξαναβρώ τα αρώματα της παιδικής μου ηλικίας, αυτά που μάλλον έχουν απομείνει μόνο μέσα στο νου μου…
Αλλά τελικά, πάλι στο δρόμο μου βρέθηκε η Τέχνη και εγώ φυσικά δεν μπόρεσα να της αντισταθώ… Ένα 15πενθήμερο φεστιβάλ στη Κάτω Βλασία ήταν αρκετό για να έχουμε ακόμα να το συζητάμε, όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και μαζί με όλους εκείνους που δώσαμε υπόσχεση πως και του χρόνου θα είμαστε πάλι εκεί. Αποκορύφωμα ήταν εκείνη η βραδιά κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί μπορεί να φανεί υπερβολή, ή να πω λίγα και ακυρώσω όλο αυτό που νιώσαμε εκείνο το βράδυ…».

Στη ζωή σου έχει κάποιο μότο ζωής ή απόφθεγμα που σε εκφράζει περισσότερο;
Ναι, υπάρχει μια φράση του Descartes που λέω πολλές φορές σιωπηλά μέσα μου: «Κι όταν μια μέρα φύγω από εδώ / ένα θα είναι σίγουρο/ πως έζησα τη ζωή που ήθελα εγώ και όχι κάποιος άλλος για μένα / κι η αλήτισσα ψυχή μου θα το νιώσει… έτσι … όπως θα πετάει ελεύθερη».

39bfcfa84c0a7b111ace3509333cbdd2_L

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΝΑ ΚΟΣΜΑ

Η Έλενα Κοσμά γεννήθηκε στην Πάτρα. Την πρώτη της δημόσια εμφάνιση την έκανε στη Βουλή των Εφήβων. Ζει στην Αθήνα, στην πόλη όπου και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές. Εργάζεται ως μουσικός – τραγουδίστρια και δασκάλα πιάνου, ενώ έχει ειδικευτεί στην ηχοθεραπεία κατά Peter Hess (klangschalen) όπως επίσης και στο σύστημα μουσικοκινητικής με στοιχεία Orff-Dlcroze και Kodaly. Συνεργάζεται με αξιόλογους ανθρώπους της ελληνικής μουσικής σκηνής. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ποίησης και διηγήματος.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Σκέψεις» κυκλοφόρησε το 2008 από τις εκδόσεις Κάκτος και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2012 «Στο χαρτί και στον αέρα» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα έχει παρακολουθήσει το Studio Συγγραφής Θεατρικού Έργου μετά από διαγωνισμό που πραγματοποίησε το Εθνικό Θέατρο. To 2014 παρουσίασε το πρώτο Digital δικό της τραγούδι, σε στίχο – μουσική και ερμηνεία από το Ogdoo Music Group με τίτλο «Παραισθήσεις». Κατά τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2016 – 20 17 έγραψε τη πρωτότυπη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Αυτός και το παντελόνι του» με τους Κώστα Αρζόγλου και Πάνο Μπόρα, σε σκηνοθεσία της Βάνας Πεφάνη ενώ την ίδια θεατρική σεζόν είχε μουσική και συγγραφική συμμετοχή στη μουσικοθεατρική παράσταση «Να με θυμάσαι».

«Να με θυμάσαι»
Σύλληψη – σκηνοθεσία – οργάνωση: Βάνα Πεφάνη
Συγγραφή κειμένων: Σοφία Βασιλαντωνάκη, Γιάννης Καρκανεβάτος, Ελευθερία Κόμη, Έλενα Κοσμά, Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, Βάνα Πεφάνη
Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Αφεντούλης
Παίζουν: Σιμόνη Γιαννάτου, Μαρία Καβουκίδου, Σοφία Μανωλάκου, Aurore Marion, Νικολίνα Μουαίμη, Βάνα Πεφάνη
Πιάνο-τραγούδι: Έλενα Κοσμά
Διάρκεια παράστασης: 70′
Τοποθεσία: Πολυχώρος UNDERGROUND, Πλατεία Κοραή 4, Αθήνα (είσοδος από τον κινηματογράφο ΑΣΤΥ)
Ημερομηνία: Καθημερινά από τη Δευτέρα 03 μέχρι την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου
(εκτός Δευτέρας 10 Οκτώβριου)
Για 9 μόνο παραστάσεις
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 7€
Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ.: 213-0370342 (απαραίτητη κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων)

ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη με τον Κώστα Αρζόγλου σκηνοθεσία Βάνα Πεφάνη
Από τις 14 Οκτωβρίου
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Φωτισμοί: Αργύρης Θέος
Μουσική: Έλενα Κοσμά- ORESTIS
Κίνηση: Αριστοτέλης Μαγουλάς
Βοηθοί σκηνοθέτη : Μαρία Γιουρμετάκη – Ανδρέας Παπαδάκης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Κώστας Αρζόγλου, Πάνος Μπόρας

Πηγή Patra News